Descrierea principalelor specialitati ce pot fi alese la Rezidentiat. Tie care ti se potriveste?
Rezidentiat 2012 - impresii
Deoarece tocmai am terminat cu rezidentiatul si repartitia, iata cateva lucruri care mi s-au parut importante:
1. Legat de cartea de rezidentiat "Book des ECN"
Foarte multa lume s-a plans de aceasta carte, multi nu au suportat sa invete din ea etc.
Parerea mea per total: este o carte OK.
Se poate invata bine din ea, dar necesita o perioada de adaptare. Diferenta majora fata de bibliografia din anii trecuti este faptul ca urmeaza modelul manualelor din Franta, care sunt in general scrise cu liniuta. Nu exista povesti, doar lucruri punctate care trebuie din nefericire invatate pe de rost.
Consider ca modul in care suntem invatati medicina in Romania este uneori mult mai accesibil decat ce se face in Franta. Puteti sa nu fiti de acord cu mine insa mi se pare ca la noi se insista sa gandim mai mult decat sa retinem lucruri pe de rost. Asta ne va ajuta pe viitor foarte mult.
Avantajele acestei carti:
- sunt punctate lucrurile esentiale la fiecare capitol
- informatia este de actualitate
- te invata protocoale si lucruri clare pe care le ai de facut la un pacient (de ex. ce faci in criza de astm, ce faci la un infarct etc.)
- nu se insista pe teorie si fiziopatologie, se insista pe clinica, explorari suplimentare necesare, indicatii/contraindicatii etc.
- autorii au folosit aceleasi formulari si paragrafe in cazul in care anumite informatii se repetau in capitole diferite (de exemplu, bilantul preoperator este similar in multe situatii)
- se pot concepe usor grile de dificultati diferite
Dezavantaje:
- este scrisa cu liniute => este greu de urmarit si greu de pastrat atentia. Necesita o lectura initiala "de adaptare"
- unele informatii difera de la un capitol la altul, pentru a rezolva unele grile corect, trebuie "ghicit" paragraful din care provine intrebarea
- daca doar citesti de multe ori fara sa te intorci sa revizuiesti, vei rata foarte multe informatii.
2. FOARTE IMPORTANT: FA MULTE GRILE!!!! (+ + + + +)
Serios, daca este sa dau un singur sfat, asta este: sa faci grile!!
Este super bine sa faci grile dupa fiecare tema mai importanta sau dupa 10-20 pagini maxim. Vezi ce ai gresit si intoarce-te sa recitesti paragraful respectiv. E mai bine sa parcurgi materia incet dar trainic decat sa o citesti in viteza si superficial (chiar daca citesti de multe ori). Sunt foarte multe informatii intr-un spatiu restrans si exista mari sanse sa treci peste ceva important.
Pe Rezitests.ro exista suficiente grile pentru a acoperi intreaga materie si probabil vor fi si mai multe pana la urmatoarea sesiune de rezidentiat. Exista unele gresite sau formulate mai ciudat insa per total sunt in regula. Sunt de fapt chiar grele. Mie si altor colegi ni s-au parut mai grele decat cele de la Rezidentiat.
Un alt motiv pentru care este bine sa faci grile este ca subconstient influenteaza modul in care inveti. Grilele te fac sa intelegi ce se cere de fapt la examen. Din nefericire, este un examen extrem de pragmatic care nu masoara decat capacitatea de a retine pe de rost anumite informatii. Cat de corect raspunzi la grile va determina ce specialitate iti vei alege. De asta trebuie sa intelegi cum sunt concepute aceste grile si cum sa inveti pentru a raspunde corect. Cat de mult sau putin ai invatat in facultate cade pe planul doi.
E foarte important sa intelegi cum se puncteaza grilele. Multi suntem tentati sa ghicim la intrebari, insa daca pui o varianta de care nu esti deloc sigur, risti sa pierzi puncte importante. Punctajul final este important.
3. Legat de ziua examenului
Concursul de rezidentiat mi se pare foarte bine organizat. In sala in care am fost eu nu s-au inregistrat situatii deosebite, iar supraveghetorii stiau foarte bine ce au de facut.
Ai voie sa mergi la baie, dar vei fi insotit. Ai voie sa ai o sticla de apa si ceva mic de mancare (baton de ciocolata etc.). Nu ai voie cu ceas la mana. Nu ai voie cu nimic de scris sau foi de hartie - vei primi un marker care se poate schimba daca nu e bun.
FOARTE IMPORTANT: BULINELE DUREAZA ~ 1 ORA
Am avut colegi care nu si-au lasat 1 ora pentru facutul bulinelor si nu au reusit sa termine. Odata ce s-a terminat timpul, nu te asteapta nimeni, ti se scaneaza foaia cu cate intrebari ai apucat sa completezi.
Sincer, cele 4 ore alocate examenului ajung la fix. Nu prea ai timp sa stai degeaba. Trebuie sa rezolvi repede, sa verifici cat poti si cu 1 ora inainte de final sa te apuci de imbulinat. Dureaza surpinzator de mult!
Daca gresesti o intrebare spre sfarsit si nu mai ai decat foarte putin timp, e mai bine sa treci mai departe si macar sa le termini pe restul. Nu vei mai avea timp sa termini o noua foaie cu buline.
Dupa cele 4 ore, exista o pauza mica pana soseste grila oficiala de corectura. Dupa terminarea examenului si predarea foilor poti sa deschizi telefonul. Din momentul asta lumea este mult mai relaxata si pur si simplu iti astepti randul la corectare.
In ordinea de pe lista, vei merge in fata amfiteatrului unde ti se va scana grila si ti se va comunica rezultatul (cu voce tare). Tu impreuna cu alti 2 candidati din sala veti semna pe foaia de examen in dreptul punctajului.
Contestatii pot fi depuse in termen de 24 de ore.
Rezultatele finale sunt afisate dupa 3-4 zile.
4. Legat de repartitie
Repartitia are loc dupa ~ 1 saptamana de la examen. Toata lumea se aduna in cel mai mare amfiteatru posibil si in ordinea punctajelor se aleg locurile si posturile. Locurile si posturile ramase plus lista candidatilor sunt proiectate pe perete.
Este recomandabil sa nu vii cu parinti sau prieteni la repartitie deoarece este foarte aglomerat.
Daca stii ca ai punctaj mare, e bine sa te asezi mai in fata.
In ordinea punctajelor, comisia va chema candidatii in fata sa faca alegerea. Numele iti va fi strigat de minim 3 ori pentru a fi sigur ca ai auzit (bineinteles, daca esti acolo se vor opri :) ). Cand ajungi la comisie e bine sa spui clar si tare ce vrei, de exemplu: Loc, Pneumologie sau Post, Chirurgie Generala, Spitalul Onesti. Daca inca esti indecis, ti se va prezenta lista cu optiunile ramase si vei alege acolo. Nu vei fi asteptat foarte mult totusi datorita presiunii salii. Comisia nu prea are voie sa iti faca recomandari, este decizia ta.
Dupa ce ai ales ceva, vei primi o adeverinta pe care se mentioneaza pentru ce ai optat si niste informatii cu privire la data si locul unde trebuie sa te prezinti pentru angajare. Daca ai luat loc, va trebui sa contactezi spitalul unde vei face rezidentiatul (in centrul universitar). Daca ai luat post, trebuie sa te duci la spitalul unde ai postul (in orasul respectiv).
Incearca sa nu iei in considerare diferitele presiuni din sala. Vei auzi reactii care mai de care pe fundal, nu o lua personal. Repartitia este apogeul stressului legat de rezidentiat si uneori poate scoate la iveala ce nu este frumos in oameni.
Asta e tot. Poti merge linistit la o bere :)
Mult succes!!! O sa vezi ca totul va trece foarte repede.
PS:
In principiu pentru angajare ai nevoie de copii dupa buletin, adeverinta/diploma de absolvire, adeverinta primita la repartitie, cazier, dosar de medicina muncii (analize + adeverinta de la medicul de familie ca nu figurezi cu boli cronice). La DSP fie vei primi inca o adeverinta care confirma repartitia, fie nu primesti nimic si un tabel cu rezidentii va fi comunicat spitalului unde trebuie depus dosarul (la Iasi in 2012 pentru locuri se va trimite tabel). Documentele necesare pentru angajare si analizele cerute difera in functie de spitalul unde vei lucra.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Multumesc fff mult pentru sfaturi!!!Consider ca sunt fff utile,de un real folos!Multumesc!
RăspundețiȘtergerecu placere, imi pare rau ca n-am apucat sa fac un profil si la restul specialitatilor (m-am cam luat cu treaba) si m-am oprit la chirurgie vasculara. Oricum nu erau niste informatii originale, gasiti in principiu tot ce va trebuie in sectiunea de Link-uri
RăspundețiȘtergereFelicitari Stefan ! Un material amplu despre rezi si foarte util !
RăspundețiȘtergere